fbpx

Wódka vs okowita: 11 czerwca 2021, Katowice [spotkanie degustacyjne]

Odkąd zacząłem interesować się światem wysokoprocentowych alkoholi kraftowych, często jestem adresatem pewnego pytania.

„Czym różni się okowita od zwykłej wódki?”

O to właśnie pytacie mnie najczęściej. Postanowiłem więc zorganizować spotkanie degustacyjne poświęcone właśnie temu zagadnieniu.

Zapraszam więc na wydarzenie, podczas którego dowiesz się m.in:

– jak powstaje wódka i skąd się wzięła,

– czym różni się wódka od okowity,

– jak smakują rzemieślnicze, polskie destylaty klasy premium

To wszystko w kameralnej atmosferze wyjątkowego lokalu w samym sercu Katowic. Spotkanie bowiem będzie miało miejsce w restauracji Stare i Nowe, w której 11 czerwca (piątek) w godz.: 18:00 – 20:00. Poznacie tradycje gorzelnicze w nowoczesnym wydaniu!

>>>  Link do strony z biletami <<<

W pierwszej części opowiem nieco o specyfice wódek i okowit. Potem spróbujesz jednej wódki sklepowej a następnie kilku, zaproponowanych przeze mnie okowit i innych destylatów. Sam zobaczysz na czym polega różnica :).

W cenie biletu otrzymujesz:

  • Udział w prezentacji dotyczącej wódki i podobnych jej destylatów
  • Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
  • Degustację 5 porcji alkoholi (5×15-20 ml) podanych w kieliszkach degustacyjnych, będą to:
    • cOVIIdówka. Wyjątkowy destylat z owoców na czas pandemii i nie tylko. Dzieło, wielokrotnie nagradzanej Drake Distillery z Wielkopolski.
    • Destyl: wytłoki gronowe. Co się kiedy surowiec z biodynamicznej winnicy w Wieliczce zostanie poddany destylacji w Podkarpackiej Destylarni Okowity? Powstanie owocowy, unikalny trunek o słodkim aromacie i wytrawnym smaku.
    • Pszenica 2019. Okowita z pszenicy z Podola Wielkiego oczarowała już niejednego eksperta i konesera. Nic dziwnego, że alkohole z tej niewielkiej miejscowości w woj. pomorskim podbijają teraz serca i podniebienia sympatyków alkoholi wysokoprocentowych w całej Polsce.
    • Młody Ziemniak 2020. Legenda polskiego gorzelnictwa. Faworyt kolekcjonerów. Doskonała esencja aromatu i smaku jednego z najpopularniejszych polskich warzyw. Musicie spróbować najnowszego rocznika.
    • Niespodzianka: Jedna z okowit od AleBrowar i Podole Wielkie: Crazy Mike, Smoky Joe lub Hard Bride.
  • Przekąski restauracji Stare i Nowe, woda
  • Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym

Jeśli więc szukasz pomysłu na piątkowy wieczór, chcesz spróbować czegoś nowego albo sprawić komuś prezent-niespodziankę, kup bilety na to wydarzenie. Dzięki uprzejmości i gościnności jednego z gospodarzy warsztatów: restauracji Stare i Nowe, bilety można kupić w okazyjnej cenie: 50 zł w Preorderze (tylko 2 takie bilety) i 69 zł (bilet Standard).

W sprzedaży także bilety Premium za 99 zł. Ich posiadacze otrzymają zestaw upominkowy: kieliszek do degustacji alkoholi mocnych i 2 próbki (tzw. sample) o pojemności 40 ml wybranych przez mnie alkoholi degustowanych podczas spotkania.

>>>  Link do strony z biletami <<<

Poniżej opinie kilku dotychczasowych uczestników warsztatów:

  • „Bardzo dobrze merytorycznie przygotowane warsztaty” (Wojtek)
  • „To było ożywcze i inspirujące spotkanie”. (Monika)
  • „Zaskakujące informacje o historii wódki. Nie miałem pojęcia o jej pochodzeniu”. (Marcin)
  • „Ciekawe było doświadczenie z destylatem z młodego ziemniaka. Odważny smak”. (Bezimienny)
  • „Nigdy nie przypuszczałem, ze podróż przez krainę wódki może być tak fascynująca.” (Piotr)
  • „Super spotkanie. Marcin, fajna prezentacja i szanuję wiedzę”. (Jacek)

Warsztaty tylko dla osób pełnoletnich. Prosimy o zabranie dowodów osobistych.

Bilety:

 

Dodatkowe pytania?

Napisz do mnie na: FacebookInstagram lub na 40procent@40procent.pl

 

Powrót

Bądź na bieżąco!

obserwuj lub polub