To było z pewnością moje najbardziej spontaniczne zwiedzanie destylarni odkąd bliżej zainteresowałem się alkoholami wysokoprocentowymi. Tak się złożyło, że spędzałem długi listopadowy weekend z Narzeczoną w Katanii, portowym mieście we wschodniej części centralnej Sycylii. Po dwóch dniach pięknej słonecznej pogody, aura zdecydowanie się popsuła. Co tu więc robić? Szczęśliwie znalazłem na mapie oddaloną o nieco ponad 20 km destylarnię grappy a potem jej profil na Facebooku. Napisałem w wiadomości, że jestem blogerem z Polski i zależy mi na odwiedzeniu tego ciekawego miejsca. Chwilę potem wykonałem telefon, przedstawiłem się i Alessandro, jak się potem okazało, menedżer i dziedzic rodzinnego biznesu powiedział: zapraszam. Nie trzeba mi było tego dwa razy powtarzać. Godzinę później siedzieliśmy w pociągu jadącym na północ, urokliwą trasą wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego, u podnóży Etny.
Jedna z ostatnich destylarni grappy na Sycylii
W niewielkiej miejscowości Santa Venerina, w pobliżu włoskiej Katanii, z powodzeniem działa jedna z ostatnich sycylijskich destylarni. Rodzinna firma, Fratelli Russo, od 1870 roku produkuje tu alkohole. Zlokalizowany u stóp Etny zakład przez wiele lat słynął z wysokiej jakości spirytusu wytwarzanego z winogron, który potem inni producenci wykorzystywali do produkcji różnego rodzaju alkoholi. Długo destylację prowadzono tu miedzianych alembikach, jednak z czasem, głównie z uwagi na konieczność czaso- i kosztochłonnych prac serwisowych, zamontowano kolumny destylacyjne ze stali nierdzewnej (Inox). Od tego czasu alkohol powstaje w warunkach próżniowych, w niższej temperaturze, co korzystnie wpływa na aromat i smak wytwarzanych trunków. Jednocześnie produkcja stała się bardziej ekonomiczna i ekologiczna (mniejsze zużycie prądu).
Kamień milowy w rodzinnym biznesie
Przełomem dla biznesu była decyzja braci Salvatore i Giuseppe Russo o dalszych inwestycjach i stworzeniu własnego parku maszynowego. Ich potomkowie, dziś zarządzający firmą, kontynuują procesy inwestycyjne, dzięki którym powstała nowoczesna linia produkcyjna, umożliwiająca destylarni wytwarzanie całej gamy własnych trunków. Jednocześnie, firma kontroluje wszystkie etapy produkcji. Dziś powstają tu m.in.: grappy, destylowane zarówno z jednego rodzaju winogron, jak i blendy (np. kultowa grappa dell’Etna – z trzech różnych szczepów). Dumą Distillerie dell’Etna są także produkowane rzemieślniczymi metodami likiery (np. z opuncji, owoców cytrusowych czy kasztanów). Do najpopularniejszych należą Limoncello di Sicilia (ze zbieranych u podnóży wulkanu cytryn), korzenno-ziołowy aperitif Amaro di Sicilia oraz rozlewany do butelek ręcznie pokrywanych kamieniem wulkanicznym, Fuoco del Volcano (ziołowo-różany likier o mocy 70%). Poza bogatą gamą likierów dostępna jest tu również brandy, m.in 5letnia i 23letnia.
Wszystkie składniki wykorzystywane w produkowanych tu alkoholach, z wyjątkiem cynamonu (Cejlon), pochodzą z Włoch, z tradycyjnych upraw. Oprócz lokalnego rynku, firma eksportuje do większości krajów Europy, Kanady, Japonii, Brazylii, Kolumbii, Afryki Południowej, Australii i wielu innych. Na polskim rynku można znaleźć m.in. grappę jednoskładnikową otrzymywana przez destylację sycylijskiego szczepu winogron Nerello Mascalese.
Degustacja wybranych trunków
Alessandro Russo, menedżer Distillerie dell’Etna zaprosił mnie także na krótką degustację do której wybrałem trzy produkty linii Grappa dell’Eetna.
- Grappa Malvasia delle Lipari. Nazwa tej grappy pochodzi od rodzaju winogron, z którego jest wytwarzana. Malvasia jest typowym szczepem uprawianym na Wyspach Liparyjskich, na północ od Sycylii, z bardzo słodkimi i delikatnie pachnącymi winogronami. W aromacie jest słodka, lekko kwiatowa z nutami wanilii i cynamonu. W smaku delikatna, słodka, można wyczuć dojrzałe jabłka, opuncję, później kora dębu, która obecna jest także w krótkim finiszu.
- Grappa Sublime. Ta, starzona przez 12 miesięcy w dębowych beczkach po winie nabiera przyjemnego bursztynowego koloru. W aromacie wyczuwalna kora dębu, suszone winogrona, kwiaty. W smaku słodka wanilia, krem czekoladowy, kakao. Finisz krótki, korzenny, wyczuwalny marcepan.
- Nettare dell’Etna. Likier miodowy na bazie grappy z miodu z kwiatów pomarańczy. Wyraźny miodowy, słodki aromat. W smaku słodki miód, owoce cytrusowe – słodkie pomarańcze. Idealny, łatwy do picia towarzysz deserów o mocy 35%.
Wszystkie alkohole smakowały znakomicie. Jestem pewien, że pozostałe produkty mają podobną jakość. Jeśli więc zawitacie na Sycylię, koniecznie spróbujcie produktów od Distillerie dell’Etna. Nie będziecie żałować. Na zdrowie!