Surowce. To niewątpliwy atut alkoholi firmowanych przez gospodarstwo rolne Państwa Urbanek. Od połowy XIX w. ta sama rodzina uprawia w niewielkiej miejscowości Korczyna w woj. podkarpackim zboża, ziemniaki i hoduje bydło. Od kilkunastu lat pod nadzorem Andrzeja Urbanka, dynamicznie rozwija się tu także sadownictwo. Pięć pokoleń doświadczeń i ponad 300 ha ziemi rolnej to spore zaplecze dla produkcji najlepszych odmian pszenicy, żyta, ziemniaków czy owoców. Sam właściciel przyznał mi, że gospodarstwo nie ustaje w poszukiwaniu najdoskonalszych gatunków uprawianych tu roślin. Każdego roku, eksperymentuje się tu z nowymi odmianami, których pierwsze plony poddawane są opinii uznanych w okolicy szefów kuchni. Tylko te najlepiej oceniane uprawiane są w większej skali. Co to ma wspólnego z alkoholem?

To właśnie Andrzej Urbanek, wiedząc jak dużą rolę w produkcji kraftowych alkoholi odgrywają surowce, jakiś czas temu wpadł na pomysł destylowania okowit z własnych plonów. Gospodarstwo nie posiada swojej gorzelni, ale szczęśliwie, nieopodal, bo 30 km od Korczyny, znajduje się Podkarpacka Destylarnia Okowity. Dzięki współpracy, z najlepszych surowców z Gospodarstwa Urbanek, w czołowej polskiej gorzelni rolniczej, powstała cała gama nowych na rynku okowit. Trunki z Korczyny, już w debiucie zyskały uznanie ekspertów, zdobywając w komplecie złote medale Warsaw Spirits Competition 2020. Okowita z ziemniaków rozbiła nawet bank i zwyciężyła w swojej kategorii.
Czym są okowity Urbanek?
Okowity Urbanek to gama alkoholi firmowana nazwiskiem rodziny rolniczej prowadzącej gospodarstwo w miejscowości Korczyna w woj. podkarpackim. Na premierowe wypusty, które trafiły na rynek w 2020 roku składają się okowity z: pszenicy, kukurydzy, ziemniaków, jabłek, gruszek i ze śliwek. Wszystkie alkohole mają stosunkowo wysoką moc, bo zawartość alkoholu wynosi w nich 47,5 oraz 52,5%. Każda okowita powstała wyłącznie z surowców z Gospodarstwa Państwa Urbanek i została wyprodukowana metodami rzemieślniczymi w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Trunki zabutelkowano w typowe dla kraftowych alkoholi butelki o pojemności 500 ml. Twórcy już teraz zapowiadają kolejne wypusty i nowe alkohole.

Co na etykiecie?
Charakterystyczna, czarna etykieta, na froncie zawiera przede wszystkim logo Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek oraz nazwę trunku. Oprócz tego znajduje się tu także grafika przedstawiająca surowiec: odpowiednio worek z ziemniakami, owoce i zboża. Poniżej informacje o zawartości alkoholu oraz pojemności butelki. Na etykiecie znajduje się także dopisek mówiący o tym, że jest to destylat kategorii premium. Na tylnej etykiecie znajdują się zdjęcie Pana Andrzeja Urbanka w sadzie i jego podpis, nazwa trunku oraz tekst, którego treść poniżej.

„Dołożyłem wszelkich starań, żeby sprostać Państwa gustom. Trunek powstał z [tu nazwa surowca, np. ziemniaków] z naszego gospodarstwa, wyselekcjonowanych, aby uzyskać idealny bukiet smaku. Wyrazistość smaku i zapachu to również zasługa technologii parowej wykorzystywanej w gorzelni. Wszystkie procesy, wraz z butelkowaniem, odbywają się w jednym miejscu.
Jak smakują okowity z Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek?
Poniżej krótkie opisy smaku i aromatu okowit. Jeśli chcesz zobaczyć degustacje w wersji wideo, obejrzyj materiały z degustacji alkoholi z kukurydzy i pszenicy, jabłek, śliwek i gruszek, a także z ziemniaków.
Okowita ze śliwek:
Mój faworyt spośród okowit owocowych. Po otwarciu butelki dało się wyczuć zapach winogron, białego wina, a kieliszku sporo słodyczy, dżem śliwkowy, rodzynki. W smaku najpierw słodycz potem owocowa cierpkość i nieco świeżego drewna. Słodki, rozgrzewający finisz. Jeden z najlepszych destylatów owocowych, z jakimi dotąd miałem do czynienia.

Okowita z jabłek:
Ten trunek pachnie lekko, orzeźwiająco, zielone jabłka, skórki dojrzałych jabłek, trochę ogryzka i pestek, nieco cytrusów. W smaku najpierw jabłka, potem robi się gorzko, wytrawnie, wyczuwalna ziemistość i drożdże. W finiszu wyczuwalne jabłka, gruszki i śliwki. Świetna, rześka, dobra na ciepłe dni.
Okowita z gruszek:
Aromat zielonych roślin i trawy oraz słodkich owoców, głównie gruszek. W smaku słodko-gorzka, wyczuwalne drewno, kora drzewa. Finisz przyjemny owocowy i rozgrzewający. Ciekawe połączenie zielonych roślin i słodyczy owoców.
Okowita z kukurydzy:
Wyjątkowy, swojski aromat. Świeże rośliny, niedojrzała kukurydza, odrobina kiszonek, potem ziarno i tytoń. Smak mocno wytrawny, zbożowy, z nutami tytoniu i tabaki. Potem robi się nieco pikantnie, da się wyczuć podwyższoną moc. Warzywno-zbożowy alkohol, dla osób, które nie lubią słodyczy w spożywanych trunkach.
Okowita z pszenicy:
Aromat słodkiej mokrej słomy, ziarna, nieco ogórka i cytrusów. W smaku gorzkawa – pumpernikiel, skrobia, gotowany ryż. Bardzo wyrazisty alkohol z pazurem. Długi, rozgrzewający finisz to zapewne zasługa surowca oraz podwyższonej nieco mocy. Trunek z charakterem, nie dla każdego.

Okowita z ziemniaków:
To jest coś naprawdę wyjątkowego. Fani destylatów z ziemniaków będą mieli dużo frajdy. Uderzający słodki zapach świeżych, tartych ziemniaków, placków ziemniaczanych, ziemistość, ale taka lekka, z nutami świeżego ogórka. W smaku jak płynny ziemniak, słodki, kremowy, mocno skrobiowy, pojawia się natka pietruszki. Mączny skrobiowy finisz. Trudno o więcej ziemniaka w ziemniaku ?.
Moje ulubione okowity Andrzeja Urbanka znajdziesz w sklepie online 40procent.pl
Latem 2021 Andrzej Urbanek wprowadził nowy trunek. Dowiedz się jak smakuje okowita z truskawek od Andrzeja Urbanka.
Urodzaj w butelce – prosto od rolnika
Kraftowe okowity Urbanek to świetny materiał na degustację w gronie rodziny, przyjaciół. Na pewno zainspirują do rozmowy o tym, co dobre i pozwolą poczuć różnice pomiędzy alkoholami wytwarzanymi z różnych, wysokiej jakości surowców. Doskonale sprawdzą się również podczas imprez plenerowych, czy grilla, gdzie podkreślą smak dań mięsnych i pomogą w dobrej zabawie. Potrafię sobie wyobrazić alkohole Urbanek jako wiodące trunki obecne na weselach. Od tej pory już nie tylko w lodówce czy spiżarni, ale i w barku, warto mieć coś prosto od rolnika. Charakter polskiej wsi podkreśla tu podwyższona moc, na którą trzeba uważać przy odpowiedzialnej konsumpcji. Świetnie byłoby znaleźć okowity z Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek w jakimś bistro i restauracji.

Dodatkowe materiały na temat alkoholi znajdziesz także na profilach 40procent.pl na Instagramie, Facebooku i YouTube.