Volere è potere mówi włoskie przysłowie, czyli „chcieć znaczy móc”. Włosi i chcą i mogą robić znakomite grappy a Polacy nie…
Co?! Potrzymaj mi destylat, a udowodnię Ci, że jest inaczej, powiedziałby niejeden gorzelnik. A niektórzy nawet poszli o krok dalej i… jak powiedzieli, tak zrobili. Należy do nich Krzysztof Kaczor, właściciel Drake Distillery odpowiedzialnej za markę alkoholi OVII, specjalizującą się w trunkach z owoców. Jednym z nich jest polska „grappa”.
No właśnie, określenia grappa dla okowity ze skórek winogronowych można używać tylko dla produktów powstałych na terenie Włoch. W Polsce, na etykiecie stosuje się określenie okowita z wytłoków z winogron. Na pierwszy rzut oka, może to brzmieć nieco „dziwnie”, ale tego wymaga prawo unijne. Ten typ alkoholu, podobnie jak wódka, musi mieć moc przynajmniej 37,5% a głównym surowcem dla niej są oczywiście wytłoki z winogron, pozyskiwane najczęściej z winnic.
Poznajcie bliżej okowitę z wytłoków z winogron z wielkopolskim rodowodem.
Czym jest okowita z wytłoków z winogron OVII?
Pewnie czasem zastanawiacie się, co tak naprawdę kryje się pod określeniem „produkt rzemieślniczy”. No to wiedzcie, że w przypadku tego trunku, surowiec należy odbierać z winnicy w ściśle określonych porach – wieczorami, na koniec zbiorów, po odciskaniu. Dodatkowo – najczęściej w weekendy. Krzysztof transportował wytłoki osobiście. 8 ton wytłoków. 13 transportów tam i z powrotem do Zielonej Góry (każdy taki transport to ponad 6h). A to tylko część pracy niezbędnej do stworzenia okowity.
Jeśli więc wyobrażacie sobie pracę gorzelnika jako nadzorowanie samego tylo procesu destylacji i próbowanie tego, co kapie z destylatora, to jesteście w dużej mierze w błędzie. Owszem, jest to część pracy, ale bardzo mała część, ułamek można rzec.
Warto wspomnieć również, że surowca dostarczyły winnice Ingrid oraz Żelazny. Wykorzystano odmiany Pinot Noir, Pinot Blanc, Gewurztraminer oraz Zweigelt.
Podobnie, jak inne destylaty OVII, okowita powstaje w krótkich seriach, w miedzianym alembiku. Trunek zestawiono z mocą 40% i rozlano do charakterystycznych dla destylatów OVII, półlitrowych butelek. Do wyprodukowania 1 butelki zużyto 14 kilogramów surowca.
Co na etykiecie?
Etykieta utrzymana jest w tonacji spójnej z całą linią destylatów OVII. Okrągłe logo w górnej części przykrywa częściowo białą etykietę zawierającą nazwę trunku. Z etykiety dowiemy się też, jaki jest numer partii alkoholu, jego rocznik oraz poznamy ilość butelek i numer tej, którą trzymamy akurat w ręku.
Tylna etykieta mówi o pochodzeniu surowca i… a zresztą przeczytajcie sami ?.
Jak smakuje okowita z wytłoków z winogron OVII?
Mamy tu intensywny zapach słodkich owoców winogron, są też jabłka i gruszki, pojawiają się też orzeźwiające nuty Prosecco. Smak jest wytrawny, mineralny, z dużą ilością świeżych owoców – pomarańczy i dojrzałych cytryn oraz suszonych winogron. Finisz jest dość długi, z cytrusami, rodzynkami i ziemistością. Mamy tu do czynienia z dużą intensywnością smaku i aromatu, dobrze ukrytą alkoholowością i dobrym balansem. Świetny trunek.
Jaka jest cena okowity z wytłoków z winogron OVII?
Butelka okowity z winogron OVII o pojemności 0,5 l kosztuje 178 zł.
Kolacja i degustacja
Każdy, kto szuka wysokoprocentowego pairingu do dań kuchni włoskiej, znajdzie dużo radości w tym trunku. Spaghetti, lasagna, czy foccacia będą dobrze współgrać z wytrawnymi, winogronowymi nutami okowity. Ze względu na walory degustacyjne, trunek znakomicie sprawdzi się w degustacji. Na pewno warto porównać go z innymi trunkami linii OVII, które pokazują różnorodność destylatów owocowych. Pamiętajcie o tym, żeby tego trunku za bardzo nie schładzać, a tym bardziej nie mrozić. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, zaserowana w kieliszkach do grappy lub kieliszkach do degustacji w kształcie tulipana.
Na zdrOVIIe.
Więcej tekstów nt. OVII:
6 rzeczy, które musisz wiedzieć o OVII
Destylat z czarnej porzeczki vs. estylat z aronii
OVII – po owocach ich poznacie
Relacja z wizyty w Drake Distillery
Kulisy gorzelnictwa kraftowego – wywiad z Krzysztofem Kaczorem